Ga naar de inhoud
Daldin Valdobbiadene heuvels wijngaarden

Daldin

Prosecco Superiore, Veneto

De familie Daldin was één van de eersten die in de jaren ’70 prosecco bottelden in het prestigieuze gebied van de Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene. Drie generaties vrouwen – Lenà, Norma en Alessandra – zetten het domein echt op de kaart. Kwaliteit is er belangrijker dan kwantiteit, de prosecco’s worden net iets droger gemaakt dan andere en ze vallen regelmatig in de prijzen.

Het wijndomein van Daldin in Vidor

Prosecco vs. Prosecco Superiore

Prosecco is een verzamelnaam voor Italiaanse mousserende wijnen die afkomstig mogen zijn uit 5 provincies in de Veneto en 4 provincies in Friuli. Prosecco is ook de naam van de druif die gebruikt wordt voor deze schuimwijnen. De meer recentere en correctere naam van de druif is echter Glera. Typisch aan prosecco is ook dat de schuimvorming (tweede gisting) gebeurt in een gesloten inox vat. In Italië heet dit dan de methode Martinotti, ook gekend als de methode Charmat in Frankrijk.

De schuimwijnen met het label Prosecco Superiore zijn afkomstig van het subgebied Conegliano Valdobbiadene. De herkomstbenaming is een DOCG wat wil zeggen dat er strengere vereisten gelden. De druiven staan hier aangeplant op de flanken van de heuvels. Door de hellingsgraad wordt vaak met terrasbouw gewerkt. Hier gebeurt dan ook nagenoeg alles met de hand.

De heuvels van de Prosecco Conegliano en Valdobbiadene zijn sinds 2019 UNESCO werelderfgoed.

Wijndomein Daldin

Het wijndomein van Daldin ligt in het plaatsje Vidor, ten midden van het Conegliano Valdobbiadene subgebied voor de Prosecco Superiore. Wat het domein uniek maakt, is het feit dat ze enkel werken met monocépages, dat wil zeggen dat alle schuimwijnen gemaakt worden van slechts 1 druivenras (100% Glera). Ook voor de rosé schuimwijn kiest Daldin ervoor geen blend te maken van Glera en Pinot Nero, maar wel 100% Pinot Nero. De schuimwijnen worden daarnaast allemaal net iets droger gemaakt dan de gemiddelde prosecco’s. Hiermee sleepte Daldin in Italië, maar ook daarbuiten, reeds verschillende prijzen en erkenningen in de wacht.

Vergelijk de prosecco’s in detail

Daldin Prosecco DOC Treviso Mesai BrutProsecco DOC Treviso Mesai BrutDaldin Valdobbiadene Superiore DOCG BrutProsecco Valdobbiadene Superiore DOCG BrutDaldin Valdobbiadene Superiore DOCG Extra DryProsecco Valdobbiadene Superiore DOCG Extra DryDaldin Valdobbiadene Superiore DOCG Tre Dame Brut MillesimatoProsecco Valdobbiadene Superiore DOCG Tre Dame Brut Millesimato 2022Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG RY Extra BrutDaldin Spumante Lenà Rosé Brut Pinot NeroSpumante Lenà Rosé Brut Pinot Nero
Druivenras100% Glera100% Glera100% Glera100% Glera100% Glera100% Pinot Nero
AfkomstTreviso DOCValdobbiadene Superiore DOCGValdobbiadene Superiore DOCGValdobbiadene Superiore DOCGValdobbiadene Superiore DOCGTreviso DOC
Schuimvorming40 dagen50 à 60 dagen30 à 40 dagen90 dagen60 dagen90 dagen
Restsuiker9 g/l6 g/l15 g/l4 g/l0-2 g/l7 g/l
Rijping op fles1 à 2 maanden1 à 2 maanden1 à 3 maanden3 à 6 maanden1 à 3 maanden3 à 6 maanden
Alcohol11%11,5%11,5%11,5%11,5%11,5%
Fles prosecco tussen de Glera druiven
Wijnstok in de wijngaarden van Daldin

Ontdek de prosecco’s van Daldin

Onze wijnbouwers

Bij elk van onze wijnbouwers vinden we een groot respect voor de natuur, de omgeving en het behouden van unieke terroirs. De druiven worden met de hand geoogst en bij het maken van de wijn blijft het doel de karakteristieken van de druif en het terroir zo goed mogelijk te behouden.