
Daldin
Prosecco Superiore, Veneto
De familie Daldin was één van de eersten die in de jaren ’70 prosecco bottelden in het prestigieuze gebied van de Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene. Drie generaties vrouwen – Lenà, Norma en Alessandra – zetten het domein echt op de kaart. Kwaliteit is er belangrijker dan kwantiteit, de prosecco’s worden net iets droger gemaakt dan andere en ze vallen regelmatig in de prijzen.

Prosecco vs. Prosecco Superiore
Prosecco is een verzamelnaam voor Italiaanse mousserende wijnen die mogen afkomstig zijn uit 5 provincies in de Veneto en 4 provincies in Friuli. Prosecco is ook de naam van de druif die gebruikt voor deze schuimwijnen. De meer recentere en correctere naam van de druif is echter Glera. Typisch aan prosecco is ook dat de schuimvorming (tweede gisting) gebeurt in een gesloten inox vat. In Italië heet dit dan de methode Martinotti, ook gekend als de methode Charmat in Frankrijk.
De schuimwijnen met het label Prosecco Superiore zijn afkomstig van het subgebied Conegliano Valdobbiadene. De herkomstbenaming is een DOCG wat wil zeggen dat er strengere vereisten gelden. De druiven staan hier aangeplant op de flanken van de heuvels. Door de hellingsgraad wordt vaak met terrasbouw gewerkt. Hier gebeurt dan ook nagenoeg alles met de hand.
De heuvels van de Prosecco Conegliano en Valdobbiadene zijn sinds 2019 UNESCO werelderfgoed.
Wijndomein Daldin
Het wijndomein van Daldin ligt in het plaatsje Vidor, ten midden van het Conegliano Valdobbiadene subgebied voor de Prosecco Superiore. Wat het domein uniek maakt, is het feit dat ze enkel werken met monocépages, dat wil zeggen dat alle schuimwijnen gemaakt worden van slechts 1 druivenras (100% Glera). Ook voor de rosé schuimwijn kiest Daldin ervoor geen blend te maken van Glera en Pinot Nero, maar wel 100% Pinot Nero. De schuimwijnen worden daarnaast allemaal net iets droger gemaakt dan de gemiddelde prosecco’s. Hiermee sleepte Daldin in Italië, maar ook daarbuiten, reeds verschillende prijzen en erkenningen in de wacht.
Vergelijk de prosecco’s in detail
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | |
---|---|---|---|---|---|---|
Druivenras | 100% Glera | 100% Glera | 100% Glera | 100% Glera | 100% Glera | 100% Pinot Nero |
Afkomst | Treviso DOC | Valdobbiadene Superiore DOCG | Valdobbiadene Superiore DOCG | Valdobbiadene Superiore DOCG | Valdobbiadene Superiore DOCG | Treviso DOC |
Schuimvorming | 40 dagen | 50 à 60 dagen | 30 à 40 dagen | 90 dagen | 60 dagen | 90 dagen |
Restsuiker | 9 g/l | 6 g/l | 15 g/l | 4 g/l | 0-2 g/l | 7 g/l |
Rijping op fles | 1 à 2 maanden | 1 à 2 maanden | 1 à 3 maanden | 3 à 6 maanden | 1 à 3 maanden | 3 à 6 maanden |
Alcohol | 11% | 11,5% | 11,5% | 11,5% | 11,5% | 11,5% |


Ontdek de prosecco’s van Daldin
Onze wijnbouwers
Bij elk van onze wijnbouwers vinden we een groot respect voor de natuur, de omgeving en het behouden van unieke terroirs. De druiven worden met de hand geoogst en bij het maken van de wijn blijft het doel de karakteristieken van de druif en het terroir zo goed mogelijk te behouden.