Ga naar de inhoud
Le Chiuse wijndomein wijngaarden Rosso en Brunello di Montalcino

Le Chiuse

Montalcino, Toscane

Le Chiuse is een topdomein uit Montalcino, ooit eigendom van de familie Biondi Santi, grondleggers van de Brunello di Montalcino en de kloon Sangiovese Grosso. Vandaag heeft het domein zijn eigen, moderne identiteit en worden de wijnen wereldwijd geprezen. De 24 hectare aan wijngaarden hebben een unieke noordelijke oriëntatie, die zich vertaald in finesse en elegantie in de wijnen, die op traditionele manier lang en traag rijpen. Het domein werkt bovendien ook nog eens 100% biologisch.

Oude flessen Brunello van Biondi Santi en Le Chiuse

Oude roots

Het wijndomein Le Chiuse in Montalcino heeft zeer oude roots. Het was ooit eigendom van de bekende familie Biondi Santi die aan de basis stond van de Brunello di Montalcino. Ferruccio Biondi Santi startte ooit met de kloon Sangiovese Grosso die tot op vandaag in alle Brunello di Montalcino wijnen gebruikt wordt. Op de plaats waar nu Le Chiuse ligt, lagen de beste Brunello wijngaarden die werden geselecteerd voor de Riserva van Biondi Santi.

Le Chiuse

In 1986 erft Simonetta Valiani, kleindochter van Ferruccio Biondi Santi, het domein van Le Chiuse. Het is zij die met haar liefde voor het terroir en haar passie voor het maken van wijn voor het eerst Brunello di Montalcino produceert onder haar eigen naam Le Chiuse.

Sindsdien werkte ze samen met haar man Nicolò Magnelli en hun zoon Lorenzo hard aan de modernisatie: de gebouwen werden gerestaureerd, er werd een nieuwe ondergrondse wijnkelder gebouwd en nieuwe wijngaarden werden aangeplant. Om toch de typiciteit van de wijnen te behouden werden de wijnstokken geënt op oude wijnstokken van 60 à 70 jaar oud, geselecteerd door Tancredi Biondi Santi, vader van Simonetta.

Vandaag is de Brunello di Montalcino van Le Chiuse erg gewild voor zijn authenticiteit en frisheid die behouden blijft met de jaren. De wijnen worden geëxporteerd in heel de wereld en zeer gewaardeerd voor hun elegantie, constante kwaliteit en levensduur.

Le Chiuse Brunello di Montalcino logo aan de muur
Logo van Le Chiuse aan buitenmuur van het gebouw
Le Chiuse Lorenzo Magnelli
Lorenzo Magnelli, zoon van Simonetta en wijnmaker van de huidige generatie bij Le Chiuse

Situering

Het wijndomein is gesitueerd op de oost-noord-oostelijke flanken van de heuvels van Montalcino op een hoogte van ongeveer 300 m boven de zeespiegel. De bodem is samengesteld uit mergel en tufsteen van oceanische oorsprong met kleiachtige lijnen. De wijnen uit deze zone zijn typisch zeer geparfumeerd qua aroma’s en hebben een fijne structuur.

Le Chiuse wijngaard gezien vanop wijndomein
Wijngaard van Le Chiuse gezien vanop het wijndomein
Le Chiuse wijndomein wijngaard van dichtbij Sangiovese Grosso druiven
Sangiovese Grosso wijnstokken bij Le Chiuse

24 hectare wijngaarden, 100% biologisch, enkel en alleen Sangiovese Grosso

24 hectare wijngaarden zijn er aangeplant met enkel en alleen Sangiovese Grosso, de kloon die gebruikt wordt voor de Rosso en de Brunello di Montalcino. De opbrengst per hectare is zeer laag, mede doordat er tweemaal een fase van ‘groene oogst’ plaatsvindt om een hoge kwaliteit na te streven. De druiven worden biologisch geteeld en handmatig geoogst met zorgvuldige selectie van de trossen. De eerste kwaliteit wordt gebruikt voor de Brunello en Brunello Riserva en de tweede kwaliteit, samen met de druiven van de jongste wijnstokken worden gebruikt voor Rosso di Montalcino en voor een schuimwijn. De wijngaarden liggen vlak rond de wijnmakerij dus het wijnmaken kan direct na de oogst starten.

Traditionele rijping op grote eikenhouten vaten

De wijnen van Le Chiuse worden traditioneel gemaakt en gerijpt. Na een lange maceratie volgt de alcoholische fermentatie met autochtone gisten en vervolgens een traditionele rijping op grote eikenhouten vaten van Sloveense eik van 20, 30 of 50 hectoliter. De wijn rijpt hierin voor 3 jaar voor de Brunello, 4 jaar voor de Riserva en 10 maanden voor de Rosso di Montalcino.

Le Chuise wijnmakerij grote eikenhouten vaten
Grote eikenhouten vaten van Sloveense eik

De actuele jaargangen Brunello

Brunello di Montalcino 2018

Een zeer interessante jaargang gekenmerkt door een warme zomer met nog wat neerslag in augustus. De maand september was dan weer wat frisser, wat maakt dat de Brunello 2018 uitblinkt in elegantie, frisheid en drinkbaarheid. Je hoeft dus met andere woorden geen jaren te wachten alvorens een fles te openen, de 2018 zal sneller te genieten zijn dan andere meer klassieke, jaargangen.

99 punten – Kerin O’Keefe (November 2022)

94 punten – Decanter (Februari 2023)

Le Chiuse Brunello di Montalcino DOCG bio 2018

Brunello di Montalcino Riserva 2013

2013 was volgens Lorenzo één van de meest klassieke jaargangen die hij in 10 jaar heeft gezien. De lente en de zomer waren eerder fris, gekenmerkt door wat regen, en in september en oktober volgde daarop een een periode met veel zon zonder dat het te warm werd. Het resultaat was dat de druiven zeer laat geoogst werden en een uitzonderlijke lange rijpingsperiode hebben kunnen doorgaan.

100 punten en eerste plaats op ‘Top 50 Italian Wines of 2022’ – Kerin O’Keefe (November 2022)

97 punten – Decanter (Februari 2023)

Le Chiuse Brunello di Montalcino Riserva DOCG Diecianni bio 2013

Le Chiuse in beeld vanuit de lucht

De wijngaarden en het wijndomein van Le Chiuse gefilmd met een drone

Ontdek de wijnen van Le Chiuse

Onze wijnbouwers

Bij elk van onze wijnbouwers vinden we een groot respect voor de natuur, de omgeving en het behouden van unieke terroirs. De druiven worden met de hand geoogst en bij het maken van de wijn blijft het doel de karakteristieken van de druif en het terroir zo goed mogelijk te behouden.