Ga naar de inhoud
Wijngaarden Terra Costantino zonsondergang Etna

Terra Costantino

Etna, Sicilië

Terra Costantino is een uniek en 100% biologisch wijndomein op de zuidoostelijke flank van de Etna op Sicilië. Het wijndomein omvat 10 hectare wijngaarden gelegen op 450 à 550 meter boven de zeespiegel. De aanwezigheid van de vulkaan en de nabijheid van de zee zijn duidelijk merkbaar in de zeer verfijnde, vulkanische wijnen.

Bezoek en degustatie bij Terra Costantino

Etna zorgt voor spektakel boven én onder de grond

Zowel de omgeving als de bodem zijn gekenmerkt door de Etna. Vandaag zorgt de vulkaan regelmatig voor spektakel boven de grond, maar in het verleden was dit niet anders. Zo wordt het onder de grond heel duidelijk hoe verschillende uitbarstingen en de bijhorende lagen lava de bodem hebben gevormd. Tot diep in die unieke bodem zoeken de wortels van de druivenranken hun weg naar mineralen.

Terra Costantino wijnstokken wijngaard met uitbarstende rokende Etna
De Etna zorgt voor spektakel boven de grond
Terra Costantino onder de grond verschillende lagen lava
De verschillende lagen lava onder de grond

Nabijheid van de zee

Naast de vulkaan heeft ook de zee een merkbare invloed op de zuidoostelijke flank van de Etna. In de wijngaarden op 450 à 550 meter hoogte voel je een lichte, zuidoostelijke zeebries die zorgt voor natuurlijke ventilatie in de wijngaarden. Dit is niet alleen goed voor de temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maar beschermt de wijnstokken ook tegen ziektes.

Oude wijnstokken en autochtone druivenrassen

Zoals vaak voorkomt op de Etna, zijn ook de wijnstokken van Terra Costantino aangeplant als kleine boompjes (alberelli). De leeftijd van deze wijnstokken gaat van 20 jaar tot wel 100 jaar oud. Sommige druivenranken zijn zelfs nog ouder en hebben de periode van de druifluis (phylloxera) overleefd.

De druivenrassen die we terugvinden in de 10 hectare wijngaarden van Terra Costantino zijn allemaal autochtoon aan de omgeving van de Etna. Van oudscher staan de witte en blauwe variëteiten door elkaar aangeplant. Voor de witte wijnen worden Carricante, Catarratto, Minella en Francese gebruikt. Voor de rosé en rode wijnen is dat de mythische Nerello Mascalese aangevuld met Nerello Cappuccio.

100% biologisch met respect voor de natuur en de omgeving

Terra Costantino verkreeg als eerste wijndomein op de Etna een biologisch certificaat en werkt tot op vandaag nog steeds 100% biologisch. De oogst gebeurt volledig met de hand. Fabio Costantino vertegenwoordigt de huidige generatie van Terra Costantino. Zijn vader Dino kijkt af en toe nog graag mee.

Terra Costantino Fabio and Dino Costantino in de wijngaarden met druiventrossen
Dino en Fabio Costantino
Terra Costantino volledig met de hand geoogst onder de top van de vulkaan
De oogst gebeurt volledig met de hand

Ontdek de vulkanische wijnen van Terra Costantino

Onze wijnbouwers

Bij elk van onze wijnbouwers vinden we een groot respect voor de natuur, de omgeving en het behouden van unieke terroirs. De druiven worden met de hand geoogst en bij het maken van de wijn blijft het doel de karakteristieken van de druif en het terroir zo goed mogelijk te behouden.