Overslaan naar inhoud

Barbera

Barbera is naast de Nebbiolo één van de belangrijkste blauwe druivenrassen voor rode wijnen uit Piemonte en tegelijk de meest aangeplante druif in de regio. Ook in andere wijngebieden in Italië komt Barbera voor. In heel Italië is het, na de Sangiovese druif, het tweede meest aangeplante druivenras.

Barbera wijnen worden gekenmerkt door hun frisse aciditeit, fruitige aroma's en zachte tannines. De beste wijnen komen uit de Monferrato wijnstreek en dan vooral rond Nizza Monferrato. Daarnaast vind je de druif ook terug in de Langhe en Roero wijnregio's nabij de stad Alba.

Ontdek wijnen van deze druif

Onze wijnen gemaakt van de Barbera druif

Onze nieuwste inhoud

Kijk wat er nieuw is in ons bedrijf!

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hier vind je onze antwoorden op enkele veelgestelde vragen over deze druif.

In Italië staat de druif voornamelijk aangeplant in haar thuisbasis Piemonte. Daarnaast vind je Barbera onder meer terug in de Italiaanse regio's Lombardije, Emilia-Romagna, Umbrië, Campanië, Sardinië en Sicilië.


De belangrijkste herkomstbenamingen voor Barbera in de Monferrato in Piemonte zijn Barbera d'Asti DOCG, Barbera d'Asti DOCG Superiore, Nizza DOCG en Nizza DOCG Riserva. Daarnaast vind je hem ook terug in de regio overkoepelende appellaties Barbera del Monferrato DOC en Barbera del Monferrato Superiore DOCG.

In de Langhe en Roero wijnstreken rond de stad Alba, inclusief het Barolo en Barbaresco gebied, vallen Barbera wijnen onder de appellaties Barbera d'Alba DOC en Barbera d'Alba DOC Superiore.

In zowat elke belangrijke appellatie voor Barbera in Piemonte vind je wijnen terug in diverse stijlen. De specifieke stijl is afhankelijk van de ligging van de wijngaard en het wijnmaakproces (bijvoorbeeld: al dan niet gebruik van rijping op houten vaten). De typische aciditeit en focus op intens fruit zal steeds herkenbaar zijn. De stijl kan variëren van fris en fruitig, over voller en rijper tot complex en met een lange afdronk bij de beste wijnen, de wijnen waar de opbrengst laag wordt gehouden of de wijnen die houtlagering hebben gekregen.

De wijnen gemaakt van Barbera zijn over het algemeen zeer goed te combineren bij allerlei gerechten, zeker deze uit de Italiaanse keuken, uiteraard. Klassiekers zijn pasta met tomatensaus of ragù als basis, vleeswaren of charcuterie, kaas, vleesgerechten en pasta ovenschotels zoals lasagne of cannelloni. De durvers kunnen frissere, niet-houtgelagerde stijl Barbera wijnen, eventueel licht gekoeld, ook combineren met visgerechten.

Schrijf je in voor onze masterclass Barbera

Wil je je verder verdiepen in deze druif? Schrijf je in voor onze  masterclass Barbera op donderdag 2 oktober 2025 bij ENÙ in Puurs. Ontdek de veelzijdigheid van deze druif onder begeleiding van gepassioneerde sommeliers Veerle en Mattias.

Schrijf je in voor de masterclass

Graag persoonlijk advies?

Wij staan steeds klaar om je te helpen bij het maken van de perfecte wijnkeuze. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren, en elke gelegenheid vraagt om een wijn die daarbij past. Ook de manier waarop je een gerecht klaarmaakt, kan invloed hebben op de wijnkeuze. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

Veerle en Mattias
Sommeliers en founders ENÙ

Neem contact op